Din varukorg

Totalt: 0:-  Ändra  Kassan 

Fångad av gös

Fångad av gös

Ekegren, S & Persson, L

Inbunden, 245x275 mm,176 sidor
Votum
Artikelnr. 9789185815586

219:-  79:-
Du sparar 64%


Staffan Ekegren, Lasse Persson
 

Från sjöbotten till matbord

Det finns många sätt att fånga vår tid. Författaren Staffan Ekegren och fotografen Lasse Persson gör det genom Hjälmargösen. Den första insjöfisk i världen som blivit miljöcertifierad.

Gösens väg från sjöbotten till matbord öppnar sig för berättelser – som om den kunde tala. Nåväl, väldigt nära kommer vi den, genom yrkesfiskaren, försäljaren vid kaj, fiskhämtarbilen, fiskeriintendenten, restaurangkocken, gourméen, hemlagaren, butiksinnehavaren, konstnären, miljövårdaren, kroggästen, historieberättaren. Många av dom med sitt favoritrecept, spännande och kunniga människor som har med Hjälmargösen att göra – inte minst Carl-Jan Granqvist med sitt smakrika språk och hans kock Henrik Widqvist från Grythytteakademin.

I Fångad av gös handlar du av Hjälmarskräcken, entreprenören som säljer dagsfärsk gös över kaj medan han munhuggs med kunderna. Kunder kunniga i gös, hur den bör hemlagas, hur gamla recept ska uttolkas. Du färdas i samma båt som Hans Johansson, en av de yrkesfiskare på Hjälmaren som arbetar miljöcertifierat. Eller i samma långtradare som exporterar gös ända ner i Europa. Följ Hjälmargösen – du är i gott sällskap.


Gourmand World Cookbooks awards 2011:
Fångad av gös vann i Sverige som Best Fish Cookbook 2011 och gick vidare till GOURMAND BEST IN THE WORLD.


Årets Svenska Måltidslitteratur 2012:
Vår bok Fångad av gös blev vinnare i kategorin: Speciallitteratur – råvara när priserna i Årets Svenska Måltidslitteratur 2012. Motivering: Med raka röster och omedelbara bilder berättas den vackra historien om gösen i Hjälmaren, vårt första miljöcertifierade sötvattensfiske.