TAIGAJÄGAREN

Samuelsson, Rune B
Inbunden, 175x245 mm,223 sidor
Settern
Rek.pris 246:-
Artikelnr. 9789175865232

169:-
VIP-pris 129:-

Bli VIP-medlem nu

Jakten var en livsnödvändighet för de nybyggare, som koloniserade övre Norrlands inland. Ännu till mitten av det senaste seklet var jakt och fiske lika viktiga näringsgrenar som det sporadiska skogsarbetet. Fisk samt skogs- och sjöfågel var oersättliga delar i kostförsörjningen, medan viltskinnen drygade ut den oftast magra kassan.

De mest framgångsrika jägarna levde ett tämligen tryggt liv. De var i det närmaste yrkesjägare på heltid och därtill sin omgivnings stora idoler. Taigajägaren, författaren Rune B. Samuelsson, vars rötter går till sådana förfäder, fick förmånen att få vara daglig elev hos sin morbror, den legendariske ödemarksjägaren Emil. Dessa lärdomsår var för författaren långt viktigare än någon akademisk examen, då de gav en inblick i jaktens innersta väsen samt i förfädernas urgamla jaktkultur.

Taigajägaren är ingen traditionell jaktbok. Visserligen finns äventyren, jakten, de lyckade skotten och de eminenta hundarna. Författaren tar emellertid med kunskap och målmedvetenhet ett djupare grepp på jakten - såväl kulturellt, socialt som politiskt.

Än i dag lever ett jaktligt trots hos den nordsvenska jägarkåren, exempelvis beträffande rovdjuren. Efter statens konfiskering av urgamla jaktmarker, överhetens jakt efter oförargliga småviltsjägare och en mängd orimliga påbud - för människor som i årtusenden utnyttjat sina naturresurser utan att på minsta sätt utarma eller skada dessa - är det inte så svårt att förstå. Hos dessa människor finns miljöomsorgen i långt högre grad än hos dagens naturgurun.

 

Rune B Samuelsson debuterade 1979 med boken Ödemarksjägaren, som är en stilla hyllning till morbrodern Emil Lindberg, författarens jägarförebild Emil-Jägaren. Drygt 20 år senare, 2001, gav han ut Taigajägaren, som hämtar delvis sitt material från debutboken. Denna nya utgåva är för Marie Ridderström i Norrländska Socialdemokraten (2001-11-19)

"en synnerligen välskriven och faktarik berättelse byggd på det självupplevdas hela kärlek till sin hembygd taigan. […] Detta är ingen traditionell jaktbok. Här finns folklivsskildringar med tillbakablickar mot 1800-talet. Här finns en social och politisk analys av det jaktliga trotset. Det finns ingen anledning att betvivla att Taigajägaren är en blivande klassiker."

 


Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Google+

Prenumerera på nyhetsbrev

Trevliga böcker och väldigt bra service! /Bengt

Ikoner footer
^ Upp ^