Din varukorg

Totalt: 0:-  Ändra  Kassan 

KUST OCH SKÄRGÅRD Sörmland och Östergötland

KUST OCH SKÄRGÅRD Sörmland och Östergötland

Persson, Olle

358 sidor
Vildmarksbiblioteket
Rek.pris 120:-
Artikelnr. 9789186433673

239:-

 Slutsåld 

Kust och skärgård - Sörmland och Östergötland

Skärgårdarna i Sörmland och Östergötland är jämte Stockholms skärgård det största sammanhängande skärgårdsområdet i landet. Denna typ av områden existerar bara på ett fåtal platser på jorden, där inlandsisens verkningar haft stor påverkan, och är därför världs­unika. Skärgården sträcker sig miltals i öst-västlig riktning och med angränsande fastlandsområde är detta landskap ett eldorado för aktivt friluftsliv. Här finns mängder av vandringsleder, cykelturer och paddlingsområden. Det är lätt att ta sig hit både med bil och allmänna kommunikationsleder och vill man inte ligga i tält finns det många vandrarhem och uthyrningsstugor att övernatta i.

Vandringsturerna är turer som kan genomföras på en dag eller del av dag där man kommer tillbaka till startpunkten. För paddlingsturerna och cykelturerna gäller detsamma med vissa undantag. Vissa paddlings­turer kan ta upp till ett par dagar, typ ett veckoslut, allt beroende på hur fort man paddlar. Totalt beskrivs ett sjuttiotal turer. Turbeskrivningarna är uppbyggda på ett enhetligt sätt med en inledande kort beskrivning av turens karaktär följt av en faktasammanställning. Därefter kommer en detal­jerad beskrivning av turen där avsikten är att även den som är ovan att röra sig i skog och mark och på vatten ska kunna genomföra turen. Till varje tur finns en översiktlig karta som visar turens sträckning.

Författaren Olle Persson är en väl etablerad guideboksförfattare med flera publicerade titlar.

Ur innehållet:

  • Vandra i det gigantiska naturreservatet kring Nynäs slott längs havet eller i svampskogen. Avsluta med förtäring i slotts­restau­rangen.
  • Cykla från Trosa till det kungliga slottet vid Tullgarn, återvänd på slingrande skogsvägar förbi Hölebo härads galgplats.
  • Vandra längs Oxelösunds havsstränder eller längs Nyköpingsåns vindlande lopp med flera historiska minnesmärken.
  • Sörmlands skärgårdar kring Trosa, Nyköping och Oxelösund är eldoradon för kajakturer i orörda skärgårdar. Välj mellan öppen ytterskärgård och mer skyddade vatten men där du garanterat paddlar i ostörd miljö med mängder av klippor, stränder  och vikar att rasta vid.
  • I Kolmårdens förkastningsbranter mot Bråvikens vatten och bakomliggande vildmark finns mängder av vandrings- och cykelleder. Cykla längs en nedlagd järnväg, besök Kolmårdens tak, bada i en trolsk skogssjö och återvänd längs en av landets vackraste vägar utmed Bråviken. Vandra längs bergskanterna och blicka ut över Vikbolandet och Arkösunds skärgård i söder.
  • Skärgårdarna i Östergötland med bland annat S:t Anna och Gryts skärgårdar är välkända för sin storslagenhet. Mängden av öar gör detta område särskilt lämpat för kajakturer med öppna fjärdar och trånga sund där navigeringen blir en utmaning. Flera kajakuthyrare finns i området.
  • Längst i söder kring Åsvikelandet ligger ett av östersjökustens största sammanhängande naturreservat med välskyltade vandringsleder och en spännande övärld att både vandra och paddla i.