Din varukorg

Totalt: 0:-  Ändra  Kassan 

LAXLYCKA

LAXLYCKA

Holmquist, Mattias

Inbunden, 213 sidor
Vulkan
Rek.pris 299:-
Artikelnr. 9789188915658

289:-
REA: 145:-
Du sparar 50%


Laxlycka Om passionen för laxflugfiske – en filosofisk undersökning

En helt ny bok som på flera sätt hyllar laxflugfisket, våra älvar och naturen runtomkring. Boken tar sin utgångspunkt i författarens och andras erfarenheter och belyser fiskarens funderingar med hjälp av klassisk filosofi: Varför hugger laxen flugan och hur kan vi veta det? Vad är det som binder oss så passionerat till laxflugfisket och vad menar vi egentligen med fiskelycka? Dessa och många andra fiskefilosofiska funderingar behandlas ingående med ett hundratal bilder från många år med guidade turer, kurser och fiskeresor till olika Svenska, Norska och Skotska laxälvar.

En filosofisk fiskebok? Absolut! Boken Laxlycka kastar med hjälp av de klassiska filosofiska frågorna nytt ljus över laxfiskarens eviga frågor. I bokens första del presenteras tre essäer som för jordnära resonemang kring till exempel: Vad är det egentligen som bidrar mest till att laxen hugger och hur kan vi veta det? Vad är egentligen laxfiskelycka och hur når man den säkrast? Är det mer givande att fiska på magkänsla än förnuftiga överväganden? Vad är grunden i vår passion för laxflugfiske?

Bokens andra del är skriven på prosa men fortsätter att ställa fiskefilosofiska frågor. Första kapitlet benar ut olika etiska perspektiv på laxen och på vår möjlighet att sätta tillbaka fisk efter landningen. Andra kapitlet sätter in fisket i ett större miljöperspektiv och ställer frågor om våra rättigheter och skyldigheter i en värld där miljöhoten tornar upp sig på fiskarhimlen. Det sista kapitlet reser frågan om vad en passion egentligen är och hur man kan hantera den för att få behålla den livet ut.

 

Några röster om boken LAXLYCKA
"Det bästa och mest intressanta jag läst i genren fiskelitteratur"                                        
 - Ove Haugen, Fiskejournalen, kåsör 
                 
"Din fina bok kom idag och det känns lite som om det är en ny Hemingway på g. Bra jobbat, det här blir en storsäljare!"
Pelle Klippinge, guide, fiskeskribent och författare.

"Fick boken LAXLYCKA av en kompis igår.
Har läst hela natten. Mycket bra. Önskar att
 jag hade skrivit den själv. Jag blev grymt laxfiskesugen av att läsa. Tack för att du skrivit den!"

Mikael Engström, Laxorakel, skribent och författare.                      
   
"Med glädje och igenkänning läser jag citat av Kierkegaard och Næss i boken. Jag är okunnig om laxflugfiske (ännu) men detta är så jäkla applicerbart! Oavsett om man tänker på långdistanslöpning, försäljning eller kärleksrelationer."
 
Kim Hansson, Fastighetsmäklare

"Läser boken LAXLYCKA och var såld redan efter inledningen. Detta är en bok som går rakt in i hjärtat på en laxluffare, det är så välskrivet och ger utrymme för väääldigt mycket eftertanke. Jag ler genom varje kapitel, så tack för att du tog dig tid att skriva denna bok. Hoppas att den kan hjälpa forskningen om vår kära lax framåt!
 
- Pär Pälle Vallin, Laxfiskare, Bromölla.

"Boka LAXLYCKA har virkelig et orginalt take' på temaet som intresserer sånne som meg, og anbefales på det varmeste! En virkelig tankefull bok som - OBS - ikke er noen fagbok eller tungt tillgjengelig på noen måte.
 - Øystein Aas, Research manager, Norwegian Institute for Nature Research (NINA).   
   Laxfiskare.