Din varukorg

Totalt: 0:-  Ändra  Kassan 

SOMMARNATT

SOMMARNATT

Lidman, Hans
Inbunden, 170x240 mm,128 sidor
Settern
Rek.pris 330:-
Artikelnr. 9789175866307

149:-


Vandringar och möten - Hans Lidman 100 år

Den 22 augusti 2010 var det 100 år sedan Lidman föddes. Hans Lidman levde under en händelserik tid och ägnade sig mycket åt att dokumentera folk- och kulturliv, hembygden och dess historia. Hans stora passion var därtill sportfiske som kom att bilda ram för en rik samling naturskildringar. Han intog därmed positionen som den främste natur- och sportfiskeskildraren i Sverige under 1950-talet.

I Lidmans fiskeskildringar, som ofta hämtar inspiration ur allmoge­fisket, involveras ofta folklivet på den svenska landsbygden. Han vandrar till åarna i de djupa hälsingeskogarna i jakten på "gulbukig storlaxöring". Händelserna utvidgas ofta till möte med människor. Där är också nervpirrande duster med gammelgäddor, flugfångad stormört eller lyckostunder i huggtimmen för morgonpigga abborrar. Lidman var dessutom mycket tidigt ute med kritiska inlägg i miljödebatten, en debatt som annars knappt hade börjat under denna tid.

Denna jubileumsbok är en hyllning till Hans Lidman. Berättelserna är hämtade ur hans rika bokproduktion. Det är klassiska fiskeberättelser naturligtvis, men även berättelser från pojkåren, bland annat en dråplig kråkjakt. Därtill finns också ett par gripande skildringar av människor han möter på sin stig. Och tänk att ett abborrfiske en tidig morgon i mitten av 50-talet kan skildras så ljuvligt som här! Därför älskar vi Hans Lidman!