Din varukorg

Totalt: 0:-  Ändra  Kassan 

DAPPING och andra spännande flugfiskemetoder

DAPPING och andra spännande flugfiskemetoder

Tilliander, Jan

Inbunden, 170x240 mm,76 sidor
Settern
Rek.pris 320:-
Artikelnr. 9789175866581

229:-  159:-
Du sparar 31%


Dapping och andra spännande fiskemetoder – Tenkara & långspöfiske

DAPPING och andra spännande flugfiskemetoder vidgar vyerna inom flugfisket för den erfarna flugfiskaren. Men boken är även ett sätt för nybörjaren att ta sig an enkla flugfiskemetoder.

För en nybörjare är det närmast omöjligt att på egen hand lära sig flugfiske. Därtill finns det alltför många olika sorters spön, rullar, fluglinor, flugor, vadarbyxor, vadarskor och åtskilliga fler tillbehör man bara måste ha. Snart är man vilse i prylträsket och plånboken gapar tom! Till på köpet måste man lära sig hur alla prylar fungerar, många slutar innan de knappt hunnit börja!

Men det finns flera sätt att flugfiska på. Tekniker okända för många, faktiskt även för de flesta flugfiskare! I Japan fiskar man Tenkara. Det är en flugfisketeknik med väl så långa anor som vår västerländska teknik. Tenkara börjar sprida sig i västvärlden, men är ännu tämligen okänt i Sverige. Tenkara är otroligt effektivt, framförallt vid flugfiske i strömmande vatten. En nybörjare kan snabbt vara igång med fisket! Dessutom är det tack vare sin låga vikt och enkelhet perfekt för den fjällvandrare som vill dryga ut den frystorkade kosten med färsk fisk.

I Storbritannien och i synnerhet på Irland har man sedan länge dappingfiskat. Då låter man, istället för att kasta själv, vinden föra med sig flugan ut på vattnet. Traditionellt fiskas dapping från båt på de stora sjöarna, men det går minst lika bra att fiska från land. Inte minst i högt belägna fjälltjärnar och fjällsjöar där vinden ofta försvårar vanligt flugfiske, är dappingfisket verkligt fångstgivande. Fisketekniken lär man sig på några minuter, och utrustningen behöver faktiskt inte kosta mycket mer än ett par tre hundralappar.

Långspöfiske med fluga har gamla anor. Så började vårt moderna flugfiske en gång i tiden, och det är fortfarande en trevlig och spännande flugfiskemetod. En flugfiskeutrustning blir inte enklare, eller billigare än vad som krävs här. Ett spö kan man tälja sig i skogen, och till lina kan man ta vad som finns hemma. Det är bara att smörja in sig med myggmedel och ge sig iväg ut till forsarna

Det finns idag ingen svensk bok som presenterar någon av de här fina flugfiskemetoderna. Det vill vi ändra på!

Jan Tilliander presenterar grundligt fisketeknikerna. Boken hjälper fler att snabbt komma igång med flugfiske men även vidga vyerna för de redan inbitna flugfiskenördarna!

"Efter att ha läst boken har det väckts en längtan i mig att få återvända till bäcken där jag fiskade som barn, med ett lång spö och än en gång njuta av fiske med den enklaste utrustningen.
Högsta betyg!"

recension av Bo Gunnars på Fiskesnack.com