Jägare och redskap

Diverse författare
Inbunden, 220x276 mm,312 sidor
Artikelnr. 9789198624861

259:-
VIP-pris 219:-

Bli VIP-medlem nu

Jägare och redskap – från koja till slott

Ända sedan vår tidigaste historia har jakten varit en förutsättning för människans överlevnad. Den har följt oss genom årtusendena i olika gestalter, allt ifrån fångstgropar och flintpilar till jakthorn och hagelbössor. Någonstans på vägen delade den upp sig i två huvudfåror; den enkla vardagsjakten för lantbefolkningen och den överdådiga lyxsysselsättningen för eliten.
 
Den här boken behandlar jaktens historia och alla de attiraljer som hör jakten till, från stenåldern och fram till modern tid. En populärvetenskaplig blandning som vänder sig till alla som är intresserade av historia, kultur, arkeologi, konst, etnologi och personhistoria.
 
De fantasieggande, vackra och hemlighetsfulla tingen finns kvar i museimagasin och i privata samlingar, men ofta har vi kanske glömt hur de användes, och i vilket sammanhang? Hur går egentligen falkjakt till och vem var kung Fredrik den förstes fete jaktkamrat? Varför har vi under århundraden gått man ur huse för att ta kål på traktens vargar och vad är egentligen en hirschfängare? Och stämmer det att det betyder otur om man träffar på en präst på väg till jakten?

 

”Har nu läst hela inlagan och den är riktigt välskriven, intressant och grafiskt tilltalande. Blev helt uppslukad och har lagt en stor del av helgen på denna bok.

Verkligen intressant med det historiska perspektivet, vilket är viktigt att lära ut. Även jag som sysslar med jakt en stor del av min vakna tid fick lära mig mycket nytt. Ett fantastiskt sätt att bevara svensk jakthistoria!”
Adrian Liljefors
Vilda AB

 

 

Göran Dyhlén står för bokens formgivning och är projektets primus motor. Dyhlén har formgivit ett trettiotal böcker, flera av dem i samarbete med Ralf Turander.
 
Peder Lamm
står för texterna i boken. Han är född 1970, är konsthistoriker, värderingsman, designer, föreläsare, redaktör och tv-personlighet. Lamm är ledamot av Skånska Akademien sedan januari 2013, stol nummer 4. Efter ett trettiotal år i auktions-  och antikbranschen reser han runt och föreläser om antikviteter och kulturhistoria. Har tidigare, med samma medarbetare författat boken ”De dolda skatterna”.
 
Ralf Turander står för flertalet av bokens bilder. Turander, född 1943, är en känd fotograf.  Turander har med sina fotografier illustrerat många böcker, däribland Skoklosters slott under 350 år, för vilken han tillsammans med Carin Bergström tilldelades utmärkelsen Årets bok om svensk historia år 2004.

 


Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Google+

Prenumerera på nyhetsbrev

Trevliga böcker och väldigt bra service! /Bengt

Ikoner footer
^ Upp ^