FISKSKINN

Rahme, lotta
Inbunden, 170x240 mm,76 sidor
Lottas Garfveri
Rek.pris 299:-
Artikelnr. 9789163716607

259:-
VIP-pris 239:-

Bli VIP-medlem nu

- garvning och sömnad Lottas garfveri

Med ett garvat läder menas i allmänhet en hud preparerad så att den i fuktigt tillstånd i möjligaste mån motstår förruttnelse  och i torrt tillstånd äger den råa hudens styrka, smidighet och böjlighet. Det finns flera olika sätt att garva och bereda hudar och skinn. I bökerna återfinns bl a fettgarvning, rökgarvning, vegetabilisk garvning och alungarvning. Förutom beskrivningar av garvningsmetodernas kemi och praktiska utförande redovisas vilka metoder som lämpar sig bäst till hudar och skinn från olika djur t ex älg, ren, kalv, get, får, mink, mård samt olika fiskar.

Bruket av fiskskinn har haft en lång tradition i samhällen längst älvar, floder och kuster runt om i världen. I artfattiga områden blev fiskskinn betraktat som ett nyttigt och användbart material. I dag har intresset för att ta tillvara fiskskinn, en outnyttjad restprodukt, åter väckts och många plagg och andra föremål tillverkas av skinnen. För att kunna användas måste skinnen först garvas dvs prepareras så att de i torrt tillstånd äger den råa hudens styrka, smidighet och böjlighet.I boken finns recept på hur du själv kan garva dina fiskskinn med ingredienser från vardagen såsom olivolja, rapsolja, såpa och bark.

Boken innehåller även sömnadsbeskrivningar och mönster.

Författaren Lotta Rahme har ett garveri och en ateljé i gamla Sigtuna. I mer än 30 år har hon arbetat med och studerat garvning, hållit föreläsningar samt lett många kurser runt om i Norden. Mycket av sina kunskaper har hon inhämtat direkt från inuiter, indianer, samer och ainukvinnor..

 


Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Google+

Prenumerera på nyhetsbrev

Väldigt tillmötesgående personal och snabb leverans. Jag kommer tillbaka! /Olof
Ikoner footer
^ Upp ^