Din varukorg

Totalt: 0:-  Ändra  Kassan 

Fisk du aldrig har ätit

Fisk du aldrig har ätit

Inbunden, 183x255 mm,57 sidor
Raben & Sjögren
Artikelnr. 9789129706079

119:-


Abborre, gädda och strömming känner de flesta till, men vad vet du om spigg? I våra hav och sjöar finns det en massa små fiskar som gör de mest märkliga och intressanta saker. Några stjäl ägg, andra försöker locka till sig en partner genom att rodna, och hos en del är det hanarna som blir gravida!

Forskaren Sara Östlund Nilsson berättar med smittande entusiasm varför småfiskarna ser ut som de gör, varför de gör som de gör och hon ger dig tips på hur du kan göra spännande upptäckter på egen hand.

Fisk du aldrig har ätit sätter ljuset på tre små och märkvärdiga fiskfamiljer som också lever i svenska vatten: spiggar, kantnålar och smörbultar. Sara Östlund Nilsson är expert på småfiskars beteende och berättar med smittande entusiasm varför de ser ut som de gör och varför de gör som de gör. Några stjäl ägg, andra försöker locka till sig en partner genom att rodna, och hos en del är det hanarna som blir gravida!

– Spiggfiskhannarna är riktiga konstnärer och dekorerar sina bon för att locka till sig honor, som just älskar pynt i olika färger, berättar Sara. Dessutom har de en kriminell undre värld där de stjäl ägg och bomaterial av varandra, berättar Sara.

Hos kantnålfiskarna är det hannen som tar hand om familjelivet – de ruvar honans ägg på och i sin egen kropp. Dessutom är de världsmästare i snabbätning, det går på bråkdelar av en sekund. Fisk du aldrig har ätit handlar också om forskarnas arbete på den norska marinbiologiska stationen i Drøbak, där de studerar olika marina organismer.

– I boken finns också lite tips för barn hur de själva kan observera fisk, berättar Sara Östlund Nilsson. Det är inte så svårt och väldigt spännande!